
KUHINJE SKOZI ČAS
POMEN KUHINJE IN KAKO JE POTEKAL NJEN RAZVOJ
Kuhinja je pomemben del vsakega doma, pravzaprav si pravi dom brez nje težko predstavljamo. Kuhinja je prostor, ki nas spomni na dišeče dobrote naših babic in mnoge nostalgične trenutke. Je asociacija prijetnega počutja, domačnosti in združevanja generacij pod isto streho.
Edinstven pomen tega prostora se kaže skozi zgodovino človeštva. Ljudje so se sprva zbirali in družili ob ognjišču. Prav tako so se ob ognju prehranjevali, greli in celo spali.
Dan danes je kuhinja še vedno stičišče, kjer se zbira družina. S pojmom kuhinja ne označujemo le pripravo hrane, temveč tudi svetel, zračen in multifunkcionalen prostor namenjen druženju in uživanju. Prostor kamor se radi vračamo in v katerem ustvarjamo nepozabne spomine.
RAZVOJ KUHINJE SKOZI ZGODOVINSKA OBDOBJA

Ena starejših značilnosti človeške kulture je prižig ognja in priprava hrane s peko in kuhanjem. Ogenj, nad katerim so ljudje na prostem pripravljali hrano, se je sčasoma preselil v hiše. Ognjišče je bilo dvignjeno od tal. Kuhinja je sčasoma postala osrednji del bivalne enote in se je odtlej tudi konstantno spreminjala.
V času antične Grčije je bila kuhinja del pokritega notranjega dvorišča (atrija), okrog katerega so bile pozicionirane sobe. Prostor je bil domena žensk. Že v tistem času bi lahko v domovih bogatejših grkov našli prostore namenjene kuhanju.
Zgodovina kuhinje se nadaljuje v Rimskem cesarstvu. Kuhinje običajnih ljudi so se v tem zgodovinskem obdobju vrnile v čas pred antično Grčijo. Nekateri domovi so sicer premogli majhne premične bronaste pečice, v katerih so lahko prižgali ogenj za kuho, večina je bila brez lastne kuhinje. Priprava obrokov je potekala v velikih javnih kuhinjah. Kuhinje premožnejših so bile razmeroma dobro opremljene – šlo je za posebne sobe v glavni stavbi, ki so bile malenkost umaknjene od glavnih prostorov.
Zgodovina srednjeveške kuhinje je v znamenju dima. Hiše so imele en prostor in odprto ognjišče v delu stavbe z najvišjim stropom. Del med vhodom in ognjiščem bi danes imenovali kuhinja. Dimniki v tem času še niso obstajali, zato je kuhinjski dim večinoma uhajal skozi luknje v strehi. Kuhinje evropskih plemičev so se nahajale v ločeni stavbi, zato, da so bili dnevni, družabni in uradni prostori brez dima.
Ker so bile srednjeveške kuhinje temne in dimne, jih zgodovina pozna kot črne kuhinje.

Kuhinja z odprtim ognjiščem je obstajala do 18. stoletja, kasneje so sledile vidne spremembe. Dnevni prostori so bili končno osvobojeni dima, sčasoma so pridobili družabno funkcjo in obenem postali tudi pokazatelj lastnikovega premoženja. Kuhinja višjega sloja prebivalstva je bila še vedno v domeni služabnikov. Fizična ločenost kuhinje od ostalih prostorov je bila izrednega pomena. Črna kuhinja se je predvsem na podeželju in v domovih revnejšega prebivalstva ohranila vse do sredine 20. stoletja.
V 19. Stoletju je obdobje industrializacije poskrbelo za prihod učinkovitejših železnih štedilnikov z zaprtim ognjem. Zgodovina kuhinj v tem času zabeleži tudi prihod štedilnikov, v katerih je en ogenj grel več kuhališč hkrati.

Na razvoj kuhinj je vplivala tudi urbanizacija. Zaradi industrializacije in posledično vedno večjega priseljevanja v mesta so delavci živeli v slabih življenjskih pogojih. V manjših stanovanjih več-nadstropnih hiš so pogosto živele cele družine z najemniki. Kuhinja je služila kot dnevni prostor, spalnica in kopalnica v enem.
Kuhinja premožnejših so bile še vedno prostor služabnikov, praviloma v kleti ali pritličju. S prihodom železnih štedilnikov z zaprtim ognjiščem in cevmi do dimnika, je kuhinja postala precej bolj čist prostor.

Industrializacija je družbi dodala srednji sloj, ki je pogosto posnemal navade višjega. Ker so bila stanovanja manjša, so kuhinje postale glavni prostor, kjer se je zbirala družina. Dnevni prostori so bili namenjeni posebnim priložnostim in gostom. Kuhinja srednjega sloja je precej bolj domača kot pri najpremožnejših, kjer je bila kuhinja namenjena izključno opravilom služabnikov.
RACIONALIZACIJA IN OPTIMIZACIJA V KUHINJI
Nadaljnji razvoj kuhinj je potekal ob boku z razvojem distribucije elektrike in plina v zasebne hiše. Industrijskih obrati zgodnjega 20. stoletja so bili deležni racionalizacije in optimizacije postopkov, kar vplivalo na dizajn domače kuhinje. Pomemben mejnik tega časa je uveljavitev ergonomske višine delovne površine. Obdobje razcveta socialnih stanovanj za delavske družine in racionalizacija dela sta osnova za projekt Frankfurtske kuhinje, ki jo je, pred skoraj devetdesetimi leti projektirala Dunajčanka Margarete Schutte-Lihotzky.

Frankfurtska kuhinja je prva vgradna kuhinja na svetu in velja za ikono modernega dizajna. Oblikovana je bila z namenom optimizacije dela v kuhinji in finančnih sredstev za nakup primerno opremljene kuhinje. Oblika kuhinje je bila posledica dobro preučene zgodovine načina uporabe kuhinje in potrebe prihodnjih uporabnikov.
STANDARDIZACIJA ELEMENTOV KUHINJE
Frankfurtska kuhinja je pomenila začetek novega poglavja. Sredi 20. stoletja je podjetje Poggenpohl predstavilo reformo kuhinje. Poggenpohlova kuhinja ima mnogo inovacij v zelo funkcionalnih elementih, ki kuhinjo prvič razdelijo na manjše izmenljive kose. Frankfurtska kuhinja je uvedla standardizacijo mer in postavitve, Poggenpohl je uvedel detajle. Osnovni kuhinjski elementi so dolgo ostali nespremenjeni: armatura in kuhinjsko korito, električni ali plinski štedilnik in pečica, kmalu se je pridružil še hladilnik. Sintetični materiali v sterilni beli barvi so bili dopolnjeni z barvami.
Poggenpohlov koncept kuhinjskih elementov je bil ključen za nadaljnji potek moderne zgodovine kuhinj. Z uvedbo masovne proizvodnje je po drugi svetovni vojni nova kuhinja postala cenovno dostopna množicam. Po meri narejena kuhinja iz talnih in visečih elementov je danes standard.
20. stoletje je svet kuhinj v največji meri podredilo lažji in hitrejši pripravi hrane. Nepogrešljivi del kuhinje so postali manjši gospodinjski aprati – mešalniki, opekači in mikrovalovne pečice. Obdobje po drugi drugi svetovni vojni nastopi v znamenju zadovoljitve potrošnikovih želja. V interier je vpeljana nova tehnologija.
VRNITEV KUHINJE IZ NIŠE V SREDIŠČE STANOVANJA

Razvoj tehnologije kuhinjskih nap je botroval, da je kuhinja konec 20. stoletja ponovno pridobila status osrednjega prostora vsakega doma. Razvoj kuhinje je bil torej prvič sklenjen. Odstranjevanje dima in vonjav iz kuhinje, je končno dobilo epilog in omogočilo povratek odprte kuhinje. Koncept odprte kuhinje je povezava z dnevno sobo in jedilnico. Kuhanje je postalo vedno bolj kreativna in družabna aktivnost in ne zgolj obveza.
Od 70. Let prejšnjega stoletja so oblikovalci predstavili številne alternativne kuhinjske zasnove.
Luigi Colani je pod okriljem zgoraj omenjenega Poggenpohla leta 1970 na Kolnskem pohištvenem sejmu predstavil t.i. “kroglasto kuhinjo”.
Otl Aicher je leta 1982 kritično študijo z naslovom Kuhinja za kuhanje, kjer je izpostavil šibke točke miniaturnih kuhinj z vgradnimi elementi. V sodelovanju s podjetjem Builthaup je zasnoval t.i. b2 zasnovo, kjer je osrednjo vlogo dobila delovna miza.
Wolf D. Prix in Helmut Swiczinsky sta v slogu dekonstruktivizma oblikovala številne kuhinje. Leta 1990 sta izstopala z modelom Mal-Zeit, saj je bila kuhinja postavljena v središče prostora in ne v katerega izmed kotov. Leta 2008 Bulthaup s povabilom oblikovalskega teama EOOS poskrbi za novo opredelitev Aicherjeve zasnove b2. Razvili so idejo “kuhinjske delavnice”, kjer delovni pult stoji prosto v prostoru. Potrebščine za kuho pa so skrite v veliki stenski omari – z namenom, da ima uporabnik kuhinje ob kuhi na dosegu roke prav vse kar potrebuje.
Dan danes so kuhinje postale prave umetnine. Kuhinja ni le prostor za pripravo jedi, ampak predvsem prostor za druženje s prijatelji in za skupne obroke z družino. So odprte, zračne, funkcionalne in vizualno izredno izpopolnjene. Kuhinje so postale znak prestiža. Kuhinja, dopolnjena z dragimi in naprednimi aparati, je pogosto celo statusni simbol lastnika.
NAŠI KUHINJSKI PROJEKTI
Vabljeni k ogledu naših kuhinjskih projektov. Ogledate si jih lahko na povezavi:
https://www.ga-kuhinje.si/kuhinjski-projekti-zadovoljnih-strank/
MORDA VAS ZANIMA TUDI
V letu 2021 smo uspešno izvedli dva dobrodelna projekta. Prvi z društvom Vilijem Julijan in drugi z Vrtcem Velenje.
Sladica, ki izvira iz Nemčije a jo poznamo po celem svetu (v kozarcu). Sestavljajo jo sveži sloji češenj in sladico posladka čokolada.
Specialiteta, ki izvira iz severa Italije. Prevod imena pomeni »skoči v usta«, kar se skorajda zgodi samo od sebe ko poskusite to jed.
Sladica, ki jo najbolj poznamo iz ameriških filmov in serij. Osnova te sladice je buča in nadev iz začinjene kreme.
Italijanska jed s posebno vsebino – bučke. Zvitki so hitro pripravljeni in primerni za kosilo kot tudi večerjo. Želimo vam “buon appetito”!
Kuhinja z otokom blesti v prostoru, kjer se hkrati nahaja več oseb, saj nudi veliko prostora in olajša kuhanje, ker je vse na dosegu roke.
Obrok ob katerem se vam bo slina cedila. Mehka govedina z zelenjavo, zdrava alternativa za vsakega, ki obožuje kitajsko restavracijo.
Očarajte goste in družino z rožnatim, mehkim mesom. Hitro pripravljena jed, primerna tudi za začetnike. Postrežete jo lahko s kozarčku vina.
Priprava okusnega zajtrka je hitra in enostavna, če imate pravi recept. Začnite dan s to okusno omleto in razvajajte svoje brbončice.
Enostavna in hitra priprava okusnih gratiniranih špagetov s špinačo. Hitro, slastno in enostavno kosilo. Uživajte v pripravi.
Priprava slastnega lososa bogatega z omega-3 maščobami. Jed je primerna za družabni večer ali za pojedino s prijatelji. Uživajte v pripravi.
Enostavna in hitra priprava osvežilnega solatnega krožnika s sezonsko zelenjavo. Probajte, nebo vam žal!
Kuhanje je lahko zabavno vendar previdnost nikoli ni odveč. Pripravili smo nekaj varnostnih napotkov, ki vam bodo zagotovo prišli prav.
Vam zaupamo skrivnost? Za vas smo spisali kratek prispevek o tem, kako lahko prihranite denar pri nakupu kuhinje.
Kakšne novosti na področju kuhinj in ostalega pohištva nam prinaša leto 2021? Preberite kakšne kuhinje bodo “in” v letošnjem letu.
Nakup kuhinje je zahtevno opravilo. Zato smo za vas pripravili 8 nasvetov ki vam bodo olajšali nakup kuhinje ali ostalega pohištva.
Večna dilema pri izboru kuhinjskih front. Ali želimo fronte z visokim sijajem ali z mat finišom? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.
Naj bodo kuhinjski kabineti svetlejši ali temnejši od sten? Notranja oprema nebi bila prav zabavna, če bi obstajala stroga pravila.
Dobro usklajene barve so pol uspeha pri urejanju kuhinje. Izberite barvno kombinacijo k bo vam najbolj všeč in se bo ujemala z vašim prostorom.
Kuhinja ne bo popolna brez kuhinjskih omar. Pripravili smo vam 6 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri nakupu kuhinjskih omar v vaši kuhinji.
Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje smo v letu 2020 izročili že drugo donacijo. Tokrat smo pomagali družinam v stiski.
Nakup kuhinje: Navodila za začetnike in na katerih 9 vprašanj si mora odgovoriti vsak, ki načrtuje nakup nove kuhinje… Več si preberete v zapisu.
Dnevna soba nam mora dajati občutek varnosti in udobja. Ključno je, da po prostoru razporedimo stvari, ki so nam pomembne.
Dnevna soba je poleg kuhinje osrednji prostor vašega doma. Preden začnete s prenovo vaše dnevne sobe si preberite naše nasvete.
Kopalnica je prostor v katerem se sproščamo in prepustimo samemu sebi. Zato je izbira pohištva in opreme zelo pomembna.
Danes imajo mnoge hiše in stanovanja dodatni prostor – Utility. To je prostor za shranjevanje perila, likanje, in pranje.
Poleg kuhinj vam nudimo še ostalo notranjo opremo za vaš dom, kot so jedilnica, dnevna soba, predsoba, utility – gospodinjska soba, kopalnica.
Vabljeni k branju kratkih nasvetov, kako feng shui vpeljati v prostor.
Kuhinja je osrednji prostor doma. Ključno je, da se v njej dobro počutite. Vabljeni k branju kako lahko kuhinjo načrtujete po smernicah feng shuia
Kako maksimalno izkoristiti kuhinjo v majhnem prostoru. Kakšni so triki glede postavitve in izbire barv, da lahko kuhinjo optično povečamo?
Pričetek lepega vremena, odprtje sezone piknikov. Za mnoge najlepši letni čas, ki nas zapolni z pozitivno energijo. Zakaj nebi tega prenesli v srce vašega doma?
Ste dobili željo po peki domačih bombetk s sirom in semeni? V prispevku smo vam pripravili video, kjer je opisana in prikazana preprosta priprava najokusnejših bombetk.
Kaj je ergonomija in kako pomembna je pravilna ergonomska razporeditev kuhinjskih elementov in aparatov? Vabljeni k branju.
Kuhinja je središče vašega doma. Poskrbite, da se boste v njej prijetno počutili. Vse kar morate vedeti o osvetlitvi vaše kuhinje. Vabljeni k branju.
Smo največji specialist na področju kuhinj in bele tehnike v Sloveniji. Poskrbimo za celoten nakupni proces – od svetovanja do montaže.
V mesecu novembru in decembru 2019 smo del sredstev od vsake prodane kuhinje namenili MZPMV (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje)
Ob načrtovanju nove kuhinje se porodi kup vprašanj in dilem. Kako in kje sploh začeti? Kakšno kuhinjo želim? Kaj vse potrebujem? Vabljeni k branju kratkega povzetka dilem in težav pri načrtovanju kuhinje.
Kakšne trende kuhinj nam je prineslo leto 2020? Dvajseta leta 21. Stoletja v svet kuhinj prinašajo svež veter. Kuhinja še nikoli ni bila tako dovršena in izpopolnjena kot je danes.
Če imate majhen kuhinjski prostor, je ključno, da do potankosti izkoristite vsak kotiček vaše kuhinje. Obstajajo …
Navkljub porastu modernih trendov, je rustika še vedno pogosta izbira, ko pride do kuhinje. Rustikalne kuhinje niso …
Obstajajo številni načini, kako načrtovati kuhinjo, ki bo popolnoma prilagojena vašim hišnim ljubljenčkom. Kaj je potrebno upoštevati? Za vas smo pripravili …
Mešano solato operemo in posušimo. Česen olupimo in na drobno nasekljamo. Jagnječje ledvičke splaknemo, jih obrišemo in narežemo na kocke …
Melono prerežemo na polovico in z žlico odstranimo semena. Polovici melone olupimo in narežemo na tanke rezine. Melono in pršut razporedimo …
Odločili smo se, da vam predstavimo najznačilnejše karakteristike modernih kuhinj, ki le-te delajo zares posebne. Če vas..
Pri izbiri predalnikov je pomembno, da se odločimo za popolnoma izvlečna vodila, ki omogočajo nemoten izkoristek notranjega prostora. Danes so na voljo številna …